Praktijk VerbeterKunst
Last omzetten in kracht, verlicht het leven.

Onzekerheid, angsten en trauma

Waar denk jij aan bij het woord "trauma"? Op deze vraag hoor ik vaak de volgende antwoorden: ongeval, verkrachting, overval, bijna-doodervaring, verdrinking, brand, etc. 

Het woord trauma wordt dus vaak aan iets "groots" gekoppeld. Maar wat nu als een kind opgroeit bij ouders/opvoeders die regelmatig over de grens van fatsoen gaan. Bijvoorbeeld ouders die het heel normaal vinden om het kind een flinke klap te geven, wanneer zij vinden dat het kind ongehoorzaam is. Of ouders die regelmatig flink ruzie hebben in het bijzijn van de kinderen. Of opgroeien bij ouders/opvoeders die geen liefde en of geborgenheid konden geven. 

Wanneer je dit zelf mee hebt gemaakt en dit niet verwerkt hebt, is de kans groot dat je dit niet onder trauma vindt vallen. Het is in jouw herinnering namelijk een normale of hooguit een lastige situatie geworden. Deze situaties hebben echter wel een imprint in je geheugen gemaakt. Een imprint die niet verwerkt is. En dat is trauma; onverwerkte imprints in het geheugen. Deze negatieve imprints hebben invloed op de werking van je brein. Ze gaan blokkades vormen, waardoor er op diverse niveaus onrust gaat ontstaan. 

De emotie "angst" wordt hierdoor vaker opgeroepen, dan de bedoeling is en levert de persoon een leven vol spanning en onzekerheid. 
Voorbeelden van "valse angsten" zijn;

onzekerheid - jaloezie - straatangst - smetvrees - 
hoogtevrees - bindingsangst - verlatingsangst - examenvrees

angst voor: 
zelf niet sterk/ slim/ goed of betrouwbaar genoeg zijn
bepaalde (ongevaarlijke) dieren - ziekte - duisternis - 
auto-rijden - water - kindverlies - bloed - vliegen - .....

Deze angst en onzekerheid horen niet van oorsprong bij jou en daarom is het zeer verstandig om hier hulp bij te gaan zoeken. Angst en onzekerheid geeft namelijk spanning, spanning zorgt voor onrust, onrust zorgt voor een overspannen regulering in lichaam en geest. 

Angst/spanning vormt tevens een blokkade tussen gevoel en verstand. 

Mijn aanpak:

Ik focus met de cliënt kort op deze (on)bewuste angsten en ga daar vervolgens mee aan de slag. Ook in dit geval draag ik de overtuiging dat mijn cliënt met gemiddeld 10 afspraken van de angsten verholpen is, mits er een goede samenwerking en inzet van beide kanten gehanteerd wordt. Ik werk niet met verwijzingen, mijn cliënten kiezen zelf voor deze aanpak.

Zie voor meer informatie ook:  Visie, Werkwijze en BBRM®